Marc | Operatieassistent

Toen ik 2,5 jaar geleden kwam werken in de Boerhaave kliniek voelde ik mij meteen welkom. Ik werd binnengehaald door een plastisch chirurg die opmerkte dat ik het in een andere kliniek niet naar mijn zin had. Hij dacht dat de Boerhaave qua sfeer wel eens goed bij mij zou kunnen passen, en daar had hij gelijk in. Ik ben hier nog nooit met tegenzin naar mijn werk gekomen.

De patiënt is nummer één, daar doen we het voor. Ik krijg vaak terugkoppelingen van patiënten die laten weten hoe dankbaar zijn voor de goede zorgen. Ze komen hier soms wat nerveus binnen, maar door ze persoonlijke aandacht te geven en even met ze te praten komen ze meteen tot rust. Dat is echt zó mooi om te zien!

Naast mijn gewone OK-werkzaamheden begeleid ik leerlingen uit het Amsterdam UMC, wat ik met heel veel plezier en enthousiasme doe. Het voelt voor mij als een eer om dit te mogen doen, het geeft me het gevoel dat er vertrouwen in mij is. De leerlingen beginnen met basis omloopwerkzaamheden. Vervolgens bouwen we rustig op naar laag- en midden-complexe ingrepen en dit breiden we steeds meer uit in samenspraak met de leerling. Het mooie aan het begeleiden van leerlingen is dat ik zelfverzekerder weg zie gaan dan dat ze komen. Ze leren zich hier te onderscheiden, omdat ze hier kunnen afdekken, instrumenteren en assisteren. Verder is de Boerhaave een mooie leerplek voor hen, omdat we hier nauw contact hebben met de artsen. Er is hier, in tegenstelling tot in academische ziekenhuizen, geen hiërarchie op de OK. Er zijn al meerdere leerlingen die aan hebben gegeven hier terug te willen komen zodra ze klaar zijn, dat is elke keer weer mooi om te horen!

Zo nu en dan vervang ik ons hoofd OK als hij er niet is. Dit leidt ertoe dat ik inzicht krijg in alle processen binnen de kliniek, ik leer organisatie breed te denken en kijken. Ik werk hier relatief kort, dus dat ik deze functie zo nu en dan mag waarnemen voelt prettig en draagt bij aan mijn eigen professionele ontwikkeling. Dit is mede mogelijk dankzij de ondersteuning die ik krijg van de collega’s op kantoor. Er zijn korte lijnen bij de Boerhaave, wat het makkelijk maakt om vragen te stellen. Met deze vragen wordt serieus omgegaan, waardoor ik snel kan schakelen op de werkvloer.  De sfeer is fantastisch, de artsen zijn vriendelijk, kundig en altijd bereid je te helpen. Vriendschappelijke banden opbouwen in de Boerhaave is hierdoor ook erg leuk en leidt tot verrassende activiteiten, zoals in mijn geval: zeilen duiken en BBQ’en. Conclusie; de Boerhaave is een wereld plek om te werken voor mij!